Eten en drinken in Alanya
Bekijk in de video hoe ze een traditionele lamsschotel maken in Alanya. Dit gerecht heet Kuzu Incik en het filmpje is gemaakt op de Kale (katseel) van Alanya. Het vlees is gewoon bij de meeste slagers of de grotere Migros supermarkten te koop en je hoeft het niet op hout klaar te maken zoals in het filmpje. Heb je het wat sneller op je bord. Afiyet Olsun oftewel Eet smakelijk!
Turkse lamsbout uit de traditionele keuken
De Turkse keuken is een van de meest geliefde keukens rond de Middellandse Zee. Overal proef je de combinatie van verse ingrediënten, geurige kruiden en eeuwenoude kooktradities.
Een gerecht dat deze rijke eetcultuur perfect samenvat is Kuzu İncik — Turkse lamsbout die langzaam wordt gestoofd tot het vlees boterzacht van het bot valt.
In de regio Alanya wordt Kuzu İncik vaak bereid bij feestelijke gelegenheden of familiediners. Terwijl het vlees langzaam gaart, vult de keuken zich met de heerlijke geur van rozemarijn, knoflook en geroosterde groenten. Het resultaat: een warm, troostrijk gerecht dat de essentie van Turkse gastvrijheid ademt.
Recept: Turkse Lamsbout (Kuzu İncik)
Porties: 4 personen
Bereidingstijd: ca. 3 uur
Niveau: makkelijk – alleen een beetje geduld nodig
Ingrediënten
-
4 lamsbouten of lamsschanken
-
2 eetlepels olijfolie of zonnebloemolie
-
2 uien, in grove stukken gesneden
-
3 teentjes knoflook, fijngehakt
-
2 wortels, in plakjes
-
1–2 stengels bleekselderij, in stukjes
-
1 theelepel milde paprikapoeder
-
2 laurierblaadjes
-
2 takjes verse tijm
-
2 takjes rozemarijn
-
Zout en zwarte peper naar smaak
-
400 ml bouillon (lam, kip of groente)
-
(Optioneel) 2 tomaten of 1 eetlepel tomatenpuree voor een rijkere saus
Bereidingswijze
1. Voorbereiden
Spoel de lamsbouten af en dep ze droog. Bestrooi met zout en peper.
Voor extra smaak kun je het vlees een paar uur (of een nacht) marineren in olijfolie met knoflook, tijm en rozemarijn.
2. Aanbraden
Verhit de olie in een grote braadpan op middelhoog vuur.
Bak de lamsbouten rondom goudbruin aan. Haal ze uit de pan en zet even apart.
3. Groenten en kruiden
Fruit de ui in dezelfde pan tot deze glazig wordt. Voeg de knoflook, wortel en bleekselderij toe en bak een paar minuten mee.
Roer het paprikapoeder, de laurier, tijm en rozemarijn erdoor.
4. Stoven
Leg de lamsbouten terug in de pan. Voeg de bouillon (en eventueel tomaat of tomatenpuree) toe tot het vlees half onder staat.
Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat 2 tot 2½ uur zachtjes stoven met de deksel op de pan.
Het vlees is klaar als het bijna van het bot valt.
5. Serveren
Serveer de lamsbout met de gestoofde groenten en een royale schep saus.
Heerlijk met Turkse rijst (pilav), bulgur of vers brood om in de saus te dopen.
Garneer eventueel met verse peterselie.🌿 Tip uit de Turkse keuken
In Turkije wordt Kuzu İncik vaak geserveerd met een frisse salade van tomaat, ui en peterselie, en een glas ayran – de verfrissende yoghurtdrank die bij bijna elk gerecht past.
Dit gerecht is het toonbeeld van Turkse warmte en gastvrijheid: eenvoudig, eerlijk en vol smaak.
Of je nu in een klein restaurantje in Alanya zit of thuis in Nederland aan tafel schuift — met Kuzu İncik proef je Turkije op z’n best.